martes, 4 de junio de 2013

La Balista i l'Arada Romana

LA BALISTA

  • Descripció: La balista romana era una arma d'artilleria pesada. En general llançava pedres, que podien arribar als 30 quilos de pes. Era una de les màquina de setge mes utilitzades per les legions. D’aspecte similars als de una ballesta, però de un mida molt major. Degut a la seva gran mida devia sostenir-se en un trípode i era manejada per diversos homes.
  • Utilitat: La balista era una arma d'artilleria que s'emprava per al llançament de pedres de diferents mides. Utilitzada sobretot per llançar contra objectius situats a llarga distància. Les de major calibre podien assolir objectius a més de 150 metres de distància, fent d'elles importants màquines de setge.
  • Semblances amb l’antic objecte grec o romà: Ara ja no es pot dir que hi hagi balistes però hi ha objectes que s’assemblen i que la van reemplaçar, com els canyons que van aparèixer al segle XV i tenen el mateixa funció, llençar objectes a distància per enderrocar objectius llunyans, però diferent funcionament.



L'ARADA ROMANA

  • Descripció: L'arada romà, o tradicional, estava compost per una part davantera que era de la que tirava l'animal, anomenada timó, peça que estava enllaçada amb la Cameta, i aquesta s'unia amb la base de l'arada (la reixa) mitjançant una telera per aproximadament la meitat de la Cameta i per la punta amb el dental. La reixa era la part que servia per llaurar, enfonsant-se dins la terra, encara que no seria de ferro fins al segle IX, que ho faria amb difusió per tota Europa Occidental, i a partir de llavors es milloraria la tècnica.
  • Utilitat: Instrument agrícola que mogut per força animal o mecànica serveix per llaurar la terra obrint solcs en ella.
  • Semblances amb l’antic objecte grec o romà: En la nostra època encara s’utilitzen les arades romanes encara que amb més elements incorporats i d’altres materials. Cada cop menys s’utilitzen ja que, els camperols que s’ho poden permetre, utilitzen màquines que substitueixen la força dels animals, com el tractors.


No hay comentarios:

Publicar un comentario